Over Ons

WELKOM BIJ GaleriePyragy (Perzischtapijt.com!)
Sinds de jaren negentig
van de 20ste eeuw laten wij handgeknoopte tapijten maken door Afghanen die al generaties lang deze tak van nijverheid beoefenen.
De eeuwenlange traditie,
patronen, plantaardige verven en kwaliteit van de wol hebben ons tot voorbeeld
gediend. Maar ook eigentijdse ontwerpen, de pure ongeverfde wol, abstractie en
lijnenspel in het tapijt vind u in onze collectie.
Wij nodigen u uit om ons  Perzische Tapijten Winkel in Eindhoven te
bezoeken zodat u onze tapijten in het echt kunt bewonderen. Ook bieden wij een aantal tapijten uit de authentieke Afghaanse traditie. En Turkse, Iraanse,
Pakistaanse, en Indiase tapijten die wij in de loop der jaren verworven hebben.
Rauf Nawaz en Rashid Nawaz heetten u van
harte welkom en staan U met de door generaties tapijtmakers vergaarde kennis
met raad en daad bij.
Direct van weverij naar uw woning, kan het nog beter?
KOM LANGS!
 

De handgeknoopte wollen vloerkleden van Perzischtapijt.com (Perzische Tapijt Winkel in Eindhoven) worden voornamelijk gemaakt door Turkmeense wevers in de provincie Jowzjan in N-W Afghanistan. Voordat het kleed in onze Perzische en Oosterse Tapijt winkel in Eindhoven te koop wordt aangeboden zijn opeenvolgende stappen nodig. Men begint met het opzetten van het weefgetouw. Bij Oosterse tapijten begint men met het spannen van de kettingdraad .

De wevers zitten gehurkt op het getouw, bij het vervaardigen van grote kleden zit men naast elkaar om het vervaardigen sneller te doen verlopen. Turkmeense wevers gebruiken voor hun kleden de zgn. Turkse knoop. Na een rij knopen wordt er een inslagdraad ingebracht. Dan weer een rij knopen, dan weer een inslagdraad. Zo vordert het oosters kleed stap voor stap . Tussendoor worden de rijen knopen en inslagdraden aangestampt met een grote kam zodat de structuur van het Oosters tapijt stevig wordt.

Als het kleed de gewenste (grote of kleine)maat heeft wordt het van het getouw gehaald en begin het proces van het klaarmaken voor de toekomstige winkelklant. Eerst worden de kleuren gefixeerd, de uiteinden van de knoopjes in de inslagdraad verwijderd, de pool op de gewenste hoogte gebracht, het tapijt wordt rechtgetrokken en zie daar: Het Oosterse tapijt is klaar.

Sinds enkele tientallen jaren worden in Afghanistan buiten de traditionele Turkmeense motieven, de naar Turkmeense stammen vernoemde Ersari ( het beroemde “Olifantspoot” ontwerp) Yomut ,Tekke en Mauri ,allen met ROOD als basiskleur, tapijten geproduceerd voor elk wat wils.

Moderne design vloerkleden , vintage , motieven van Perzische tapijten , moderne Tapijten , nieuwe kleurencombinaties etc. : De mogelijkheden zijn wat geknoopte tapijten betreft aanzienlijk uitgebreid. Naast de tapijten is er nog een soort wollen vloerkleed: DE KELIM. Deze heeft alleen ketting en inslag, dus geen pool. Deze worden sinds lange tijd voornamelijk gemaakt in een stadje in west Afghanistan Maimana genaamd.

De geometrische motieven, de kleuren van zacht tot krachtig, van grote maten vloerkleden tot tafelkleden en lopers, deze relatief goedkope kleden zijn sinds lange tijd gewild. Elk kleed heeft van tijd en tijd een reinigingsbeurt nodig. Hoewel het vet in de wol stof afstoot is het na enkele jaren aan te raden uw kleed professioneel te laten reinigen.

Zijn er problemen ontstaan met de randen, de franjes? Zijn er vlekken? Motten gaatjes? Wij kunnen (vrijwel alle) tapijten schoon krijgen en/of repareren in onze Oosterse Tapijt Winkel in Eindhoven.

Zoekt u een traditioneel PERZISCH TAPIJT IN EINDHOVEN, VALKENSWAARD, WAALRE, VENLO EN ROERMOND ZOWEL NIEUW ALS GEBRUIKT. Sarouck, Nain, Gabeh, Isfahan? Wij leveren en bemiddelen graag zodat u gebruikt kunt maken van onze vakkennis.


Heeft u vragen? Contact ons: info@perzischtapijt.com